Tap A can fill a tank in 20 hours, B in 25 hours but tap C can empty a full tank in 30 hours. Starting with A, followed by B and C each tap opens alternatively for one hour period till the tank gets filled up completely. In how many hour the tank will be filled up completely?
1. 51 (11/15)
2. 52 (2/3)
3. 24 (4/11)
4. 55 (2/3)
5. None of these
View question 11 solution: http://www.thesmartant.club/forum/thread/766/geome...
View question 13 solution: http://www.thesmartant.club/forum/thread/768/seque...
Post your query with expert: http://www.thesmartant.club/forum/20/management-mb...
View Live chat Transcript: http://www.thesmartant.club/ims-chat4cat-transcrip...
Give a new test: http://www.thesmartant.club/forum/thread/754/free-...
Last update on February 23, 6:12 am by Rahil Choudhary.
Rahil Choudhary
#1
LCM (20, 25, 30) =300
suppose capacity of the tank is 300 litre.
Quantity filled by tap A in 1 hour = 300/20 = 15 liters
Quantity filled by tap B in 1 hour = 300/25 = 12 liters
Quantity emptied by tap C in 1 hour = -300/30= ‐10 liters.
In every three hour,
15+12−10=17 liters is filled.
17 liters = 3 hours
17×17= 289 liters= 17×3 hours= 51 hours
Remaining liters= 300‐289= 11 litres
Pipe A fills this remaining quantity in 11/15 hour (i.e, in 44 minutes).
Therefore, the tank is filled in 51 hour 11/15 minutes.